Nyheter och tips

Taggig nyponbuske blir dekorativ bordkrans

Nyponkrans med ljus

Höstig bordskrans med nypon och blockljus


Nyponbuskar är en taggig rackare med härligt orangeröda dekorativa nypon, busken kan man enkelt hitta vilt växande ute i naturen.
Ett par vantar är att rekommendera att ha på sig när man är ute och plockar nyponen samt en bra sekatör eller sax.
Till kransen behöver du ca 40 nyponkvistar, gärna kvistar med flera nypon på, då det fyller bra i kransen, klipp kvistarna så de får en stjälk på ca 10 cm.

Tidsåtgången för att göra denna kransen är ca 60 minuter +  tiden du är ute och samlar material
och är en väldigt trevlig aktivitet att göra nu på höstkanten.


Nyponkrans på halmstomme
Halmkrans, nypon, sisal och silverfärgad dekorationstråd är basen på denna härliga höstkrans. Verktyg som behövs är späcknål och en avbitartång.

Halmstomme täckt med sisal
För att fylla kransen och få lite mer variation har jag valt att lägga ett tunnt fluffigt lager olivgrön sisal längs med hela kransstommen. Sisalen fäster jag med hjälp av silverfärgad dekorationstråd ( Boulliontråd ). 

Späcknålen fäster nyponen i kransen
Stick ner späcknålen i halmkransen så ca 5 cm av späcknålen är kvar. Stick ner stjälken på nyponen så långt ner som möjligt i späcknålens topp. Nu när du drar igenom sista biten av späcknålen ur halmkransen kommer nyponstjälken följa med igenom tills nyponen tar stopp mot kransens överdel.


Stjälkarna på baksidan klipps av
Nyponrosornas stjälkar klipps av på baksidan av kransen längs med halmkransen. Försök att komma så nära kransen som möjligt för att undvika att kransen blir ojämn när du sedan ska lägga den på bordet.

Nyponkransen tar form
Nyponen placerar jag runt kransens insida, mitt och ytterkant, hur tätt jag sätter dem beror på hur många nypon det sitter på varje stjälk. Jag väljer att inte sätta allt för tätt då jag vill att sisalen ska få utrymme att sticka upp in emellan. Det gör inget att den silverfärgade dekorationstråden syns då den blir ett fint glittrigt inslag i det gröna.
Kransen är här klar
Nu har nyponen i de olika nyanserna fått sina rätta platser runt kransen och det är dags att dekorera med ljushållare och ljus.

Ljushållarnas spetsar trycker man ner i kransstommen mellan nyponen så de sitter stadigt och slutligen sätter man ner blockljusen i ljushållarna.


För att göra en likande krans behöver man:

  • 1 Halmkrans 28 cm i diameter
  • Nypon i olika härliga röda färger med en stjälk på ca 10 cm
  • Olivgrön sisal, ca 20g
  • Silverfärgad dekorationstråd (Boulliontråd)
  • 4 st värmeljushållare
  • 4 st blockljus med en diameter om 4 cm.
  • Späcknål
  • Avbitartång
  • Sax eller sekatör att klippa nyponen med
  • Handskar

Färdigt paket finns att beställa här:
- Kranspaket - Bordskrans med ljus -

 

Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: sakjus (motverkar spam)
Inga kommentarer
Logga in