Nyheter och tips

Krans av skalen från blåmusselsoppan

Krans av musselskal

Somrig och välsmakande krans gjord av skal från blåmusslor


Efter vår fantastiskt goda musselsoppa tvättade jag rent och sparade skalen efter blåmusslorna då jag tyckte det var synd att slänga så fina skal, alltid kan man göra något fint med dem. (Dekorera kring ljus, ha som dekoration i kransar, lägga i blomkrukor mm). Länge stod de där ute på trappan och efter tillräckligt många suckar och kommentarer från resterande familjemedlemmar bestämde jag mig för att det nu var dags för att pyssla ihop en krans av detta fantastiska material.

Då jag hade gott om skal, hade sparat även från tidigare måltider, bestämde jag mig för en stor krans och valde därför en halmstomme med en ytterdiameter på 35 cm som jag sedan klädde med grön kranspapp för att få ett bra underlag där limmet fäster och för att den gula halmen inte skulle lysa igenom ifall det skulle bli några glipor mellan skalen. Skalen fäste jag sedan med hjälp av en varmlimpistol och limstavar anpassade för utomhusmiljö.

Gissa om familjemedlemmarna blev förvånade och positivt överraskade när jag kom hem med kransen vars yttre material länge har genererat frågor som - kommer du verkligen att använda dessa skalen eller kan vi slänga dem nu? :)

Joråsatt, de där skalen som blev över från vårt underbart goda måltid förgyller nu vår tillvaro på husväggen intill vår entré. Kul när man kan pyssla ihop något av matresterna som blir över. Älskar att återbruka :)

Musslorna köpte jag i vår livsmedelsbutik och receptet till musselsoppan är följande:

Recept för 4 personer:
2 kg blåmusslor, ca 10 cl olivolja, ca 3-4 dl fiskfond
4 dl vispgrädde, 4 dl vitt vin, 2 klyftor vitlök, 4 scharlottenlökar
Peppar, ca 1/2 Chili (smaka av så hettan passar er), Salt, Mycket persilja både i soppan samt för garnering
Krutonger, gärna egen rostade från tex formfranska.
Serveras med en god baguette delad i skivor som man kan doppa i soppan.


Tillbehören för att göra musselkransen
Till musselkransen använde jag en halmstomme med en ytterdiameter på 35 cm, grön kranspapp samt limstavar anpassade för utomhusklimatet så inte skalen lossnar vid växlande väderlek.

Musslorna limmas fast på kransen
Skalen limmade jag undertill och tryckte sedan fast mot kranspappen. Här finns det inga rätt eller fel, bara att limma och fästa på kransen efter eget tycke och smak. Blir det någon glipa så kransen syns är det bara att limma dit ett skal.

Färdig krans av musslor
Ca 3 nät med musselskal och 4 limstavar gick det åt för att få till denna härliga kransen och tidsåtgången var ca 45 minuter.


Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: J2Cyz9 (motverkar spam)
Inga kommentarer
Logga in