Nyheter och tips

Njutbara blommor

Blommor för mat & bakverk

Många blommor duger till mer än som njutning för öga och näsa - de går att äta! Vissa går bra att ha i sallader, medan andra passar som tårtdekoration som kanske inte alltid äts upp. Blåklint, smultron- och jordgubbsblommor, gladiolus, doftpelargon, daglilja, luktärt och rosor går alla bra att garnera tårtan med.

Fint hackade blad av doftpelargon kan blandas i smeten till sockerkakan eller placera hela blad i den smorda formen innan smeten hälls i.

Du kan även lägga blommor i bålet, eller frysa in i iskuber, t ex gurkört, ringblomma, blåklocka, lavendel, kaprifol, förgätmigej, primula, gullviva och viol.

Redan på romarnas tid användes rosen även i form av rosengelé, rosenhonung, kanderade rosenblad, rosenpudding och rosenvin. I Egypten äter man gärna rosenkakor och i Danmark kunde man i varje fall för några år sedan köpa rosengelé som framställts på ett av de danska slotten av rosor ur den egna parken.

Men romarna var inte först, i det österländska köket har ringblommor, apelsinblommor, krysantemum och liljor använts i matlagningen i mer än tusen år.

Rosenbål

1 flaska rosévin
4 msk vodka
75 g skivade jordgubbar
kronblad från några rosor
1 flaska kolsyrat mineralvatten

Häll rosévinet i en bålskål. Tillsätt vodka och de skivade jordgubbarna. Strö kronbladen från rosorna över. Ställ bålen i kylskåpet en timme. Häll på mineralvattnet strax före serveringen

Rosensylt

450 g doftande röda eller rosa rosenblad
5 ½ dl vatten
5 ½ dl socker
pressad saft av 2 citroner
1 msk rosenvatten

Rensa bort den inre vita delen av blombladen. Skölj och låt bladen rinna av. Koka upp vattnet i en tjockbottnad gryta. Sänk värmen så vattnet sjuder och lägg i bladen. Blandningen bubblar upp så grytan kan bara vara halvfull. Sjud ca 5 minuter tills bladen mjuknat. Tillsätt socker och citron.

Koka upp och sjud 30 minuter, rör då och då. Häll i rosenvattnet när blandningen tjocknat. Låt bubbelkoka tills ytan blir skummig. Låt geléet svalna lite. Häll upp på rena burkar och sätt på lock.

Kanderade rosor

Att kandera kronblad eller hela blommor är ett gammalt sätt att bevara blommor för dekoration. Det är enkelt och billigt att göra själv. Vispa äggvita tills den börjar hårdna. Doppa varje blomma eller blad i äggvitan så de täcks och doppa dem sedan i socker. Lägg dem på ett smörgåspapper på bakgaller. Täck med ett annat papper och ställ dem varmt och luftigt eller i ugn på mycket svag värme med luckan på glänt. De kanderade blommorna förvaras i täta burkar när de torkat.
Andra blommor lämpliga för kandering är viol, gurkört, lavendel, salvia och rosmarin.

Blommor i téet

Det finns flera blommor som ger ett gott te. Plocka blommor som läggs i en tesil och häll kokande vatten över. Förslag på blommor att använda till te:
Hibiskus och rosmarin, citronmeliss, lavendel, pepparmynta och kamomill.

Källa: www.blomsterfrämjandet.se

Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: 94RHLx (motverkar spam)
Inga kommentarer
Logga in